Kräpplagruppen har blivit intervjuade av en journalist som har skrivit en artikel i ETC Stockholm. Resultatet kan ni läsa här:

http://stockholm.etc.se/inrikes/gor-ragsveds-friomrade-till-naturreservat

Intressant nog fick journalisten ställa frågor till borgarrådet Joakim Larsson. Så här svarade han:

På vilket sätt tar ni hänsyn till engagemanget bland folket i området som vill att det blir ett naturreservat?

–Det är flera saker som har kommit upp under åren som vi arbetat med detta programmet. Både tillfällen då folk skrivit och skickat in egna synpunkter. Ganska mycket har kommit in och det har också förändrat idén med programmet, som har ändrats under resans gång. Visst påverkar det, men vi ser inte just nu att detta skulle vara ett naturreservat utan att det kan finnas fördelar med en viss bebyggelse i området. Det är viktigt att se att ett naturområde kan fungera både som bostadsområde och naturområde. Bebyggelse kan ge mervärden i att det exempelvis blir tryggare och säkrare att gå i området om det bor folk där.

Hur ser ni på tidigare rapporter och mål som berör området samt att man exploaterar viktiga naturområden istället för att göra dem till naturreservat?

–Det är viktigt att vi har naturskyddsområden också, men just här tror vi att vi kan kombinera både ett begränsat antal bostäder och ett friområdes naturvärden. Det är en begränsad del som ska byggas och man har under arbetets gång flyttat de tänkta byggplatserna för att få ett sammanhang som är bra för friområdet och naturen. Under arbetet med detaljplanen kommer det att göras flera naturinventeringar.

Kräpplagruppens kommentar:

Det var klargörande svar. Moderaterna/alliansen vill inte göra naturreservat av området:
”Vi ser inte just nu att detta skulle vara ett naturreservat”.

Det stämmer som Joakim Larsson säger att planerna har förändrats under resans gång. Det har svajat hit och dit. Först skulle det byggas på kolonilotterna, sedan skulle de inte bygga på kolonilotterna, nu skall de flytta ena koloniområdet och kanske bygga på det andra (enligt illustration på kartor i tjänsteutlåtande).

Nu hävdar han trygghet som en anledning till byggnation. Skälen har visserligen skiftat lika mycket som placeringen av husen och nu verkar det vara att naturen blir säkrare om man bygger i den!

Det finns mycket att kommentera men Joakim Larsson har slutat att säga det som han sade förut, att de bara skall bygga i kanten av friområdet. Planerna har nu såväl som tidigare handlat om att bygga hus mitt i Rågsveds friområde och det är det som är problemet.

Lämna en kommentar